Misioni dhe Detyrat

Misioni

Pranimi, ruajtja, administrimi, përpunimi tekniko - shkencor, studimi shkencor, publikimi dhe vënia në shfrytëzim për interesa studimore a private të dokumenteve që janë krijuar e krijohen gjatë veprimtarisë në rrjetin arkivor të FA, të cilat shpallen me Rëndësi Historike Kombëtare (RHK); inspektimi dhe kontrolli i zbatimit të ligjit nr. 9154, datë 06.11.2003, ”Për Arkivat” dhe dhënie ndihmë metodike në sekretari, sekretari - arkiva e arkivat e Ministrisë së Mbrojtjes, SHPFA, komandave, njësive, reparteve dhe institucioneve në vartësi të tyre.

Detyrat:

-  AQFA pranon, ruan, administron, përpunon dhe kryen shërbimin e shfrytëzimit të fondeve të dokumenteve të trashëguara, si dhe të atyre të krijuara gjatë veprimtarisë së Ministrisë së Mbrojtjes (MM) dhe Shtabit të Përgjithshëm të FA (SHPFA), komandave, njësive, reparteve dhe institucioneve në vartësi të tyre.

-  Kontrollon veprimtarinë në rrjetin  arkivor  të  sistemit të mbrojtjes për zbatimin e kërkesave të akteve ligjore e nënligjore që rregullojnë veprimtarinë arkivore për krijimin, evidentimin, ruajtjen, përpunimin dhe shfrytëzimin e dokumenteve.
-  Bazuar në normat e përgjithshme tekniko - profesionale dhe metodologjike të shërbimit arkivor të Republikës së Shqipërisë, harton norma më të hollësishme për shërbimin arkivor të sistemit të MM dhe SHPFA, në përputhje me veçoritë e tij, si dhe jep ndihmë metodike e profesionale në rrjetin arkivor të strukturave dhe institucioneve në përbërje e varësi të MM.
-  Programon politikën e shërbimit arkivor dhe strategjinë e zhvillimit të tij në sistemin e MM, në përputhje me programet dhe strategjinë e Këshillit të Ministrave, të MM dhe SHPFA.
-  Pranon në ruajtje të përhershme dhe administrim dokumentet me Rëndësi Historike Kombëtare (RHK) të të gjitha strukturave fondkrijuese të sistemit të MM, të sistemuara dhe të inventarizuara sipas kërkesave arkivore, pasi të kenë plotësuar kohën e qëndrimit pranë institucionit fondkrijues bazuar në nenin 43 të ligjit nr. 9154, datë 06.11.2003, “Për Arkivat”.
-  AQFA, në zbatim të nenit 46 të ligjit nr. 9154, datë 06.11.2003, “Për Arkivat”, kur vëren se dokumentet pranë strukturave fondkrijuese rrezikohen të zhduken apo të dëmtohen, i tërheq ato edhe para plotësimit të afatit ligjor.
-  AQFA, në zbatim të nenit 14, pikat 3 dhe 4, të ligjit nr. 9154, datë 06.11.2003, “Për arkivat”, organizon punën për shqyrtimin e zhvlerësimit dhe deklasifikimit të informacionit të klasifikuar “sekret shtetëror” apo të dokumenteve të përkohshme, që kanë humbur vlerën e ruajtjes së mëtejshme, të cilat veçohen për asgjësim nga strukturat fondkrijuese të MM dhe SHPFA, si dhe me anë të organizmave që krijohen dhe që funksionojnë pranë tij, merr vendimet përkatëse.
-  Përgatit dhe vë në shfrytëzim për qëllime studimore a private sipas rregullave të përcaktuara nga ligji për arkivat, të dokumenteve që ruan dhe administron.
-  Jep informatë arkivore apo fotokopje dokumentesh, sipas kërkesës së paraqitur nga persona juridik e fizik, privat, kundrejt pagesës, sipas tarifave të miratuara nga MM, në bashkëpunim me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave të Shtetit.
-  Përgatit dhe dërgon për miratim në MM dhe SHPFA urdhrat dhe udhëzimet që lidhen me veprimtaritë arkivore të sistemit të mbrojtjes.
-  Në kuadrin e bashkëpunimit ushtarak dy a shumëpalësh me vendet e NATO dhe ato partnere detajon dhe ndjek zhvillimin e marrëdhënieve në fushën e arkivave.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


FA shpëtojnë nënën e sëmurë në Kukës 27 shkurt 2018Pas 3 orë ecjeje në këmbë, Forcat Armatosura kanë arritur të transportojnë për në spitalin rajonal të Kukësit...
Ministeriali i NATO, takimi Stoltenberg - Xhaçka 14 - 15 shkurt 2018Ministrja Xhaçka merr pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO në Bruksel...
Fotogaleri/FA angazhim maksimal për situatën e përmbytjeve Nëntor - Dhjetor 2017Angazhimi i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë për situatën e përmbytjeve.
NATO: Misioni i “Orikut” në Egje, moment i rëndësishëm për Forcat Detare shqiptare 24 nëntor 2017Misionit të anijes patrulluese të forcës detare shqiptare “Oriku”, e cila ishte pjesë e operacionit të NATO-s, “Sea Guardian”, i është dedikuar një shkrim në faqen zyrtare të NATO-s...
Ministrja Xhaçka në Ministerialin e NATO në Bruksel 8-9 nëntor 2017Ministeriali i NATO në nivelin e ministrave të Mbrojtjes, që u mbajt në datat 8 dhe 9 nëntor në Bruksel konfirmoi vlerësimin që aleatët...
BBC: Shqipëria rehabiliton varrezat e dëshmorëve pas dekadash të lëna në harresë 15 nëntor 2017Prestigjiozja britanike BBC, i ka bërë jehonë nismës së Ministrisë së Mbrojtjes për rehabilitimin e varrezave të dëshmorëve...
Mbyllet takimi i shefave të Mbrojtjes të NATO 17 shtator 2017Mbylli punimet formale Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila u zhvillua për herë të parë në vendin tonë...
Zhvillohet në Tiranë Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO 16 shtator 2017Në vendin tonë ka nisur punimet Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila mbledh së bashku shefat e shtabeve të ushtrive të vendeve anëtare të Aleancës...
Intervistë me gjeneral Petr Pavel, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO 15 shtator 2017Intervistë me gjeneral Petr Pavel dhënë për revistën "Mbrojtja"...
Zhvillohet stërvitja shqiptaro-britanike “Ushtar Eagle 17” 14 shtator 2017Në kuadër të stërvitjes së përbashkët ndërmjet FA të Shqipërisë dhe FA të Mbretërisë së Bashkuar u zhvillua sot “Dita e Vizitorëve të Shquar” të stërvitjes “Ushtar Eagle 17”...
Programi qeverisës 2017-2021 për Sigurinë dhe Mbrojtjen 13 shtator 2017Qeveria e re e RSH mori detyrën pas ceremonisë së betimit në Presidencë. Nga programi qeverisës 2017-2021 veçojmë pjesën që ka lidhje me Sigurinë dhe Mbrojtjen...
Ministrja Kodheli në Ministerialin e Mbrojtjes në Bruksel 29 qershor 2017Ministrja e Mbrojtjes znj. Mimi Kodheli në Bruksel ku mori pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO...
Angazhimi i FA gjatë përmbytjeve, nëntor 2016 8 - 13 tetor 2016FA u angazhuan me forca dhe mjete në ndihmë të banorëve të prekur nga përmbytjet që përfshinë pothuajse gjithë vendin...
Forcat e Armatosura të Shqipërisë 2015-2016 2016Misionet, Modernizimi, Stërvitjet e Përbashkëta, Bashkëpunimi në fushën e mbrojtjes, ai civil-ushtarak dhe rekrutimet....
Kontributi i Forcave të Armatosura në infrastrukturë Shtator 2017Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura gjithmonë kanë treguar përkushtim dhe angazhim maksimal në ndihmë të popullsisë civile...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosura janar 2015Ministria e Mbrojtjes për vitin 2015 do të pranojë 500 ushtarë/detarë aktivë në radhët e FA. Prej këtij kontingjenti, 250 ushtarë/detarë aktivë do të pranohen në fazën e parë ndërsa pjesa tjetër në gjashtëmujorin e dytë...
Bashoku edhe ti! Bëhu pjesë e nismës, #shqiperiajoduhanit
Strategjia e Sigurisë Kombëtare Korrik 2015Në themel të Strategjisë së Sigurisë Kombëtare të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2018 Shkurt 2018 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 03 (2018) Mars 2018Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria23 mars 2018Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Mars 2018
Ma En Pr Sh Di
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1