Zhvillohet analiza e 300 ditëve të para të punës së Ministrisë së Mbrojtjes

Foto Galeri

Në Ministrinë e Mbrojtjes është zhvilluar sot analiza e 300 ditëve të para të punës që nga krijimi i qeverisë së re.

Në këtë aktivitet të rëndësishëm ishin të pranishëm zëvendëskryeministri i Shqipërisë, z. Niko Peleshi, ministrja e Mbrojtjes, znj. Mimi Kodheli, deputetë të Kuvendit të Shqipërisë, gjeneralë, drejtorë, drejtues të lartë ushtarakë e civilë në Ministrinë e Mbrojtjes dhe Shtabin e Përgjithshëm, si dhe përfaqësues nga strukturat e Forcave të Armatosura.

Aktiviteti u zhvillua në formën e një bashkëbisedimi, ku fillimisht nga paneli kryesor zëvendësministri i Mbrojtjes, z. Dritan Hila paraqiti një ekspoze të shkurtër të punës që është bërë gjatë këtyre 300 ditëve nga Ministria e Mbrojtjes në luftën kundër korrupsionit në FA; ndërsa drejtori i Drejtorisë së Bashkëpunimit Civilo-Ushtarak në Shtabin e Përgjithshëm, kolonel Manushaqe Shehu, bëri një prezantim të punës dhe angazhimit të strukturave të FA në operacionet në ndihmë të komunitetit, në aksionet për pastrimin e rrugëve nacionale dhe zonave turistike nga ndotjet në të gjithë vendin. Më pas drejtori i Drejtorisë Juridike, zj. Yllka Lamçe, foli për reformën ligjore dhe ristrukturimin e FA gjatë këtyre 300 ditëve, ndërsa drejtori i Drejtorisë së Operacioneve dhe Stërvitjes në Shtabin e Përgjithshëm, kolonel Idriz Haxhia informoi mbi dinamikën operacionale në Forcat e Armatosura. Prezantimet e mësipërme, nëpërmjet një monitori u shoqëruan edhe me sekuenca filmi dhe prezantime, që ilustronin veprimtaritë e Forcave tona të Armatosura. 

Ministrja e Mbrojtjes Kodheli në fjalën e saj i bëri një rezyme të gjithë punës së dikasterit që ajo drejton, ndërsa shprehu vendosmërinë e saj për të luftuar korrupsionin çdo ditë brenda kësaj strukture dhe për të ndërtuar një Forcë të Armatosur tërësisht në përputhje me kërkesat e NATO. “Ndihem e privilegjuar e krenare që punoj mes jush, duke ditur kufizimet e vështirësitë që hasni çdo ditë. Të gjithë duhet të ndihemi të tillë dhe t’i shërbejmë atdheut, misioni ynë është një dhe i vetëm, mbrojtja e të ardhmes. Më shumë punë na pret. Dhe mos harroni, me profesionalizmin dhe përkushtimin tuaj, ditë më të mira na presin”, nënvizoi ajo.

Të pranishmit në këtë aktivitet i përshëndeti zëvendëskryeministri i Shqipërisë, z. Niko Peleshi, i cili përgëzoi Ministrinë e Mbrojtjes, Shtabin e Përgjithshëm, ushtarakët dhe punonjësit civilë të strukturave ushtarake për arritjet e shënuara gjatë këtyre 300 ditëve dhe për kontributin e dhënë për t’i rikthyer dinjitetin Forcave të Armatosura, por edhe besimin tek partnerët tanë ndërkombëtarë.

***

Fjala e plotë e ministres së Mbrojtjes Kodheli

I nderuar zoti zëvendëskryeministër,

Të nderuar deputetë, gjeneralë, miq nga Kosova, ushtarakë, zonja e zotërinj!
Mirëdita të gjithëve!

Kemi mbushur 300 ditë së bashku në këtë përpjekje për të transformuar rrënjësisht një realitet, i cili po bëhej gjithnjë e më shumë problematik me kalimin e ditëve. Po e nis fjalën pikërisht me transformimin e realitetit problematik, sepse kjo ka qenë sfida e parë e përpjekjes tonë të përbashkët që nga dita kur nisëm punën në atë mes shtatori të vitit 2013. Kam hyrë në Ministrinë e Mbrojtjes në një ditë gri, çuditërisht me një shi të beftë shtatori dhe mes një atmosfere të nderë. Simbolikat ishin të shumta dhe të spikatura. Por, ajo që pashë në sytë e disa prej ushtarakëve që më pritën atë 16 shtator, më la të kuptoja një gjë të qartë dhe të vetme.

Në këtë strukturë nuk vlente më karriera, profesionalizmi, aftësitë por vetëm vështrimi i ministrit dhe lidhja me partinë në pushtet. Një menaxhim personeli jashtë çdo imagjinate dhe parashikimi, një situatë financiare e goditur rëndë nga borxhet e akumuluara ndër vite, një bazë ligjore e cila i përkiste periudhës 2003-2005, përbënin thelbin e realitetit në të cilën ju, të nderuar ushtarakë, përpiqeshit t’i mbijetonit sistemit.

Por përgjigjet e dilemave të mia i gjeta mes jush. Që në orët e para, u takova me burra dhe gra në uniformë të cilët vazhdonin të luftonin për dinjitetin e tyre. Mes jush të nderuar miq në uniformë, gjeta zgjidhjet për përmirësimin e situatës. Forcat e Armatosura në thelb janë të bazuara në rregull, traditë dhe nder. Këto elementë, të kombinuar me ruajtjen e vlerave demokratike dhe kontrollin civil mbi Forcat e Armatosura, i gjeta të cenuar rëndë.

Dhe përsëri e theksoj, zgjidhjet i gjeta mes ushtarakëve dhe për ushtarakët. Ka gjithmonë dritë në fund të tunelit. Drita ishit ju. Programi i Qeverisë për 300 ditët e para në fushën e Mbrojtjes, përmban objektiva ambiciozë të cilat kërkojnë vijimin e reformave dhe transformimin e mëtejshëm të Forcave tona të Armatosura, krijimin e kapaciteteve të nevojshme ushtarake për përballimin e sfidave të Sigurisë dhe Mbrojtjes, si dhe vendosjen e tyre në lartësinë që meritojnë në shoqërinë shqiptare.

Në qendër të reformave është lartësimi i figurës dhe integritetit të ushtarakut, nëpërmjet zhvillimit të politikave të nevojshme në fushën e personelit, legjislacionit, promovimit në karrierë, rritjen e transparencës, llogaridhënies, si dhe eliminimin e korrupsionit në Forcat e Armatosura.

Struktura e re e Forcave të Armatosura:
Një nga dokumentet e parë strategjikë që u hartua në fillimet e 300 ditëshit tonë të parë, ishte dhe struktura e re e Forcave të Armatosura, në përgjigje të realiteteve në të cilat gjendemi dhe në funksion të burimeve që janë në dispozicion. Nuk e kishim menduar që edhe për strukturën do të hasnim një rezistencë të pakuptimtë, të paargumentuar dhe shumëmujore, por i rëndësishëm është fakti që prej pak ditësh e kemi në dorë strukturën dhe kemi nisur programin për implementimin e saj. Struktura vazhdon të vërë fokusin në një forcë të vogël numerikisht, por sa më mirë të pajisur dhe trajnuar, sipas standardeve të NATO.

Kuadri ligjor:
Paralelisht me hartimin e strukturës së re, nisëm punën për përmirësimin e kuadrit ekzistues ligjor që rregullon mbarëvajtjen e Forcave tona të Armatosura, si në raport me detyrimet ndaj Aleancës, por dhe në funksion të realiteteve të reja që po kalojmë. Ligji i ri për Autoritetet dhe Pushtetet në Forcat e Armatosura, ka përcaktuar qartë zinxhirin drejtues dhe përgjegjësitë kushtetuese të çdo autoriteti të komandimit. Anëtarësimi në NATO, qenia pjesë e strukturave operacionale të Aleancës, sillte si domosdoshmëri sjelljen e praktikave me të mira të vendeve tona partnere. Jam e bindur se, bazuar në propozimet e vetë strukturave të Forcave të Armatosura, kemi bërë të mundur një përkufizim më të qartë të punës sonë të përditshme. Thelbësisht në këtë frymë është dhe Ligji për Karrierën Ushtarake në Forcat e Armatosura. Nuk do të ndalem në detajet e teknikës legjislative, por thjesht dua të them se jemi të vendosur të çojmë deri në fund atë që kemi nisur. Asnjë interes personal mbi të mirën e përgjithshme, asnjë kompromis me zbatimin dhe respektimin e Kushtetutës dhe ligjeve në funksion të saj.

E padyshim, nuk mund të le pa përmendur ligjin e ri për Agjencinë e Inteligjencës dhe Sigurisë së Mbrojtjes. A e kishte menduar njeri se në shekullin e 21-të, në një vend anëtar të NATO, në një vend kandidat për në Bashkimin Evropian, shërbimi inteligjent ushtarak të përdorej kundër opozitës si në skenarë juntash të republikave të bananeve. Dhe hileja qëndronte që në objektin e veprimtarisë së shërbimit. Në zbatimin e ligjit të ri nuk do të ketë më vegla në shërbim të partive në pushtet. Ligji dhe vetëm ligji do të mbizotërojë në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë.

Reforma në personel:
Në këto 300 ditë të para, nga kolegët ushtarakë kam kërkuar një gjë thelbësisht parimore: ngritjen e sistemeve. Sistem transparent, të thjeshtë, të qartë dhe të kuptueshëm për të gjithë të interesuarit. Për përparimin në gradë, trajnimet, kurset, pjesëmarrjen në operacione. Kudo. Dhe po ia arrijmë. Në bashkëpunim me Shtabin e Përgjithshëm kemi krijuar një frymë të re e cila po i jep efektet e saj. Standardet e NATO dhe eksperiencat më të mira janë në thelb të asaj që po bëjmë. Nuk ka kthim mbrapa. Kemi nisur një projekt pilot tepër interesant me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që do të shërbejë si guri i themelit për konsolidimin e këtij sistemi në të ardhmen.

Batalioni i Këmbësorisë së Motorizuar:
Modernizimi i Forcave të Armatosura me armatim, teknikë, pajisje dhe sisteme të zhvillohet në përputhje me objektivat e planit afatgjatë, duke synuar plotësimin e kapaciteteve operacionale për pjesëmarrjen në misionet brenda dhe jashtë vendit. Për vite me radhë i ishte premtuar Aleancës që kjo njësi do të ishte e gatshme, si detyrimi ynë kryesor në kuadër të kapaciteteve të kërkuara nga NATO. Nuk dua ta zgjas me si-të dhe pse-të. Ju ushtarakë e dini më mirë se unë arsyet e vërteta të vonesës. Në këto 300 ditë të para, i caktuam prioritetet, i vumë piketat dhe jam krenare të them se ky batalion do të ketë armatim dhe pajisje të standardeve të NATO-s brenda këtij viti. Për herë të parë një njësi ushtarake shqiptare nuk do të përdorë më kallashnikovin si pjesë e armatimit personal, por karabinën M4, e cila përdor municion të kalibrit 5.56mm të NATO.

Pjesëmarrja në Operacione:
Shpreh mirënjohjen e thellë ndaj të gjithë atyre që shërbejnë, së bashku me aleatët tanë, në misionet tona jashtë vendit, në ruajtje të paqes dhe sigurisë. Ata do të mbeten pjesa më vitale e shoqërisë dhe e Forcave tona të Armatosura. Ne mbetemi tërësisht të angazhuar të kontribuojmë edhe pas përfundimit të misionit ISAF. Do të jemi të pranishëm në të gjitha frontet e Aleancës. Po shikojmë mundësinë e angazhimit edhe në operacionet e Bashkimit Evropian. Një vend kandidat merr përsipër edhe përgjegjësi. Dhe ne jemi gati.

Angazhimet në ndihmë të komunitetit:
Shqipëria, nga një vend i cili do përpunonte mbetjet e veta dhe të disa vendeve evropiane, ishte shndërruar në një përqendrim hedhurinash, në çdo pikë kalimi kufitar. Ishit ju, të nderuar ushtarakë që pastruat të gjitha pikat e hyrëse në Shqipëri nga përqendrimi i më shumë se i plehrave, i paaftësisë dhe indiferencës. Ishit ju, kolegë në uniformë, që pastruat nga mbeturinat dhjetëra kilometra plazhe dhe i bëtë gati për sezonin e ri turistik. Jeni ju, ushtarakë të Forcave të Armatosura që po përmirësoni kushtet e sigurisë në plazhe dhe zonat shlodhëse në bregdet me prezencën tuaj gjatë gjithë sezonit turistik.

Gjatë këtij 300 ditëshi ne përmirësuam rrënjësisht menaxhimin financiar dhe kontrollin, që çdo qindarkë e destinuar për FA të shkojë detyrimisht aty ku është projektuar. Në funksion të mirëmenaxhimit të parave u ngritur një audit funksional, i cili po mbështet arritjet e objektivave tona për përdorimin efektiv dhe efikas të të gjitha burimeve ekonomike.

Infrastruktura:
Që në fillim të herës ne ndërpremë gjithë veprimtarinë abuzive me pronat e Forcave të Armatosura. Kemi nisur një proces rigoroz të verifikimit dhe plotësimit të dokumentacionit për çdo pronë.

Korrupsioni:
Numri i dosjeve që kemi çuar në prokurori do të vazhdojë të shtohet, për këtë ju garantoj. Çdo qindarkë e shpenzuar nga buxheti i Mbrojtjes do të kalojë në lupën e drejtësisë. Dhe këtu dua të bëj të qartë një gjë. Korrupsionin do ta luftoj fort, shumë fort. Dhe nuk e kam kokën vetëm mbrapa. Po shoh, ndjek me vëmendje dhe ruaj çdo aktivitet financiar që mund të ketë pasoja korruptive. Askush nuk është më i paprekshëm.

Të nderuar të pranishëm,

Në këto 300 ditë kanë ndodhur shumë ngjarje të cilat kanë formatuar karrierat tona. Kemi pasur dhe momente shqetësuese, por edhe njëkohësisht absurde akuzash të pabaza si ato për trafik droge. Por ne nuk do ta lejojmë askënd të na tregojë më me gisht, as hajdutët as abuzuesit.

Për një gjë jam e bindur: që ndihem e privilegjuar e krenare që punoj mes jush, duke ditur kufizimet e vështirësitë që hasni çdo ditë. Të gjithë duhet të ndihemi të tillë dhe t’i shërbejmë atdheut, misioni ynë është një dhe i vetëm, mbrojtja e të ardhmes. Më shumë punë na pret. Dhe mos harroni, me profesionalizmin dhe përkushtimin tuaj, ditë më të mira na presin.

Ju faleminderit!
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
68 vjet Arma e Aviacionit 24 prill 2019Hapi i parë për të krijuar një Aviacion Ushtarak në Shqipëri, u hodh në 1914, kur qeveria shqiptare porositi blerjen e...
Shqipëria 10 vite në NATO Mars 2019Viti 2019 përkon me 10 - Vjetorin e Anëtarësimit të vendit tonë në NATO, më 1 Prill 2009...
Ditari Javor 2019Ditari, të rejat kryesore të javës...
Ministeriali i Mbrojtjes, Bruksel 26 - 27 qershor 26 - 27 qershor 2019Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Zëvendësministri i Mbrojtjes Petro Koçi mori pjesë në punimet e Ministerialit të Mbrojtjes të NATO që u zhvillua në Bruksel,...
Ministeriali i NATO, Xhaçka: 2% e PBB për FA deri në vitin 2024 4-5 tetor 2018Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Mbrojtjes së vendeve anëtare të Aleancës të Atlantikut të Veriut...
Ministrja Xhaçka vizitë zyrtare në SHBA 17-18 prill 2018Washington - Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vlerësojnë Shqipërinë një aleat të denjë të NATO dhe vend lider në Ballkanin Perëndimor...
FA shpëtojnë nënën e sëmurë në Kukës27 shkurt 2018Pas 3 orë ecjeje në këmbë, Forcat Armatosura kanë arritur të transportojnë për në spitalin rajonal të Kukësit...
Ministeriali i NATO, takimi Stoltenberg - Xhaçka14 - 15 shkurt 2018Ministrja Xhaçka merr pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO në Bruksel...
Fotogaleri/FA angazhim maksimal për situatën e përmbytjeveNëntor - Dhjetor 2017Angazhimi i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë për situatën e përmbytjeve.
NATO: Misioni i “Orikut” në Egje, moment i rëndësishëm për Forcat Detare shqiptare24 nëntor 2017Misionit të anijes patrulluese të forcës detare shqiptare “Oriku”, e cila ishte pjesë e operacionit të NATO-s, “Sea Guardian”, i është dedikuar një shkrim në faqen zyrtare të NATO-s...
BBC: Shqipëria rehabiliton varrezat e dëshmorëve pas dekadash të lëna në harresë15 nëntor 2017Prestigjiozja britanike BBC, i ka bërë jehonë nismës së Ministrisë së Mbrojtjes për rehabilitimin e varrezave të dëshmorëve...
Mbyllet takimi i shefave të Mbrojtjes të NATO17 shtator 2017Mbylli punimet formale Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila u zhvillua për herë të parë në vendin tonë...
Zhvillohet në Tiranë Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO16 shtator 2017Në vendin tonë ka nisur punimet Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila mbledh së bashku shefat e shtabeve të ushtrive të vendeve anëtare të Aleancës...
Intervistë me gjeneral Petr Pavel, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO15 shtator 2017Intervistë me gjeneral Petr Pavel dhënë për revistën "Mbrojtja"...
Zhvillohet stërvitja shqiptaro-britanike “Ushtar Eagle 17”14 shtator 2017Në kuadër të stërvitjes së përbashkët ndërmjet FA të Shqipërisë dhe FA të Mbretërisë së Bashkuar u zhvillua sot “Dita e Vizitorëve të Shquar” të stërvitjes “Ushtar Eagle 17”...
Programi qeverisës 2017-2021 për Sigurinë dhe Mbrojtjen13 shtator 2017Qeveria e re e RSH mori detyrën pas ceremonisë së betimit në Presidencë. Nga programi qeverisës 2017-2021 veçojmë pjesën që ka lidhje me Sigurinë dhe Mbrojtjen...
Kontributi i Forcave të Armatosura në infrastrukturëShtator 2017Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura gjithmonë kanë treguar përkushtim dhe angazhim maksimal në ndihmë të popullsisë civile...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosuraprill 2018Qendra e Personel Rekrutimit ka filluar regjistrimin e kandidatëve për ushtarë/detarë aktivë dhe kërkon të rekrutojë 100...
Strategjia UshtarakeKorrik 2015Në themel të Strategjisë Ushtarake të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2019Janar 2019 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 11 (2019) Nëntor 2019Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 29 nëntor 2019Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Dhjetor 2019
Ma En Pr Sh Di
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5