Çfarë është Modernizimi i FA (mjetet, teknika, infrastruktura)

Modernizimi i Forcave tё Armatosura është njё proces kompleks, i cili përfshin ndryshimet thelbësore të kapaciteteve materiale për tё pёrmbushur objektivat strategjikë.
Forcat e Armatosura synojnë rritjen e niveleve cilësore nëpërmjet shndërrimit të tyre në një forcë profesioniste, të mirëstërvitur, të pajisur me sisteme të teknikës dhe të armatimit bashkëkohor, me mjete moderne e të ndërveprueshme, dhe të aftë për të realizuar operacione të një spektri të gjerë. Këtij qëllimi i shërben procesi i modernizimit në FA.

Modernizimi i FA fokusohet në disa fusha të rëndësishme, si:

-  Sistemi i komandimit dhe kontrollit,
-  Sistemi i informacionit, duke përfshirë sistemet e vëzhgimit të hapsirës detare e ajrore, si dhe sigurimin e sistemeve e pajisjeve të tjera të zbulimit,
-  Sistemet e pajisjet për mbrojtjen e trupës,
-  Sistemet e pajisjet për vetmbështetjen e trupës,
-  Mjetet e pajisjet që sigurojnë manovrën dhe transportin e trupave,
-  Armatimi.

Modernizimi i sistemeve dhe pajisjeve synon:

-  Unifikimin e standardeve në pajisje, teknikë, sisteme, drejt krijimit të kapaciteteve ushtarake të njësuara me vendet anëtare të NATO,
-  Sigurimin e ndërveprueshmërisë së sistemeve dhe pajisjeve të FA me ato që disponojnë strukturat e tjera shtetërore dhe vendet e Aleancës nëpërmjet kombinimit dhe përputhshmërisë së tyre,
-  Zhvillimin e kapaciteteve operacionale të FA për të kryer misionin dhe detyrat e tyre brenda vendit, si dhe për të qenë të afta për t’u dislokuar dhe marrë pjesë në operacione ndërkombëtare.


Koncepti pёr pajisje dhe modernizim mbёshtetet nё dokumentet kryesore strategjikë si:

-  Strategjia Ushtarake,
-  Plani Afatgjatё i Zhvillimit të FA Vizion 2020,
-  Tabelat e Organizimit dhe Pajisjeve (TOP),
-  Direktiva e Ministrit të Mbrojtjes 2008-2013, mbi bazën e të cilëve është parashikuar ndërtimi i Forcës së Ardhshme Profesioniste.

Procesi i Modernizimit të FA mbështet objektivat dhe përparësitë afatshkurtëra, afatmesme dhe afatgjata të ristrukturimit dhe zhvillimit të tyre duke synuar arritjen e kapaciteteve operacionale të kërkuara.

Baza Ligjore

Krijimi i bazës ligjore për Modernizimin e Forcave të Armatosura është konsideruar përparësi. Në mbështetje të Nenit 5, pika 2, të Ligjit “Për Prokurimin Publik” është miratuar me Vendimin e Këshillit të Ministrave Nr.1403, datë 27.10.2008 “Për prokurimet ushtarake”, baza e të cilit është konkurenca, transparenca dhe garantimi nëpërmjet procesit të cilësisë së sistemeve dhe teknikës në interes të Forcave të ArmatosuraFotogaleri/FA angazhim maksimal për situatën e përmbytjeve Nëntor - Dhjetor 2017Angazhimi i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë për situatën e përmbytjeve.
NATO: Misioni i “Orikut” në Egje, moment i rëndësishëm për Forcat Detare shqiptare 24 nëntor 2017Misionit të anijes patrulluese të forcës detare shqiptare “Oriku”, e cila ishte pjesë e operacionit të NATO-s, “Sea Guardian”, i është dedikuar një shkrim në faqen zyrtare të NATO-s...
BBC: Shqipëria rehabiliton varrezat e dëshmorëve pas dekadash të lëna në harresë 15 nëntor 2017Prestigjiozja britanike BBC, i ka bërë jehonë nismës së Ministrisë së Mbrojtjes për rehabilitimin e varrezave të dëshmorëve...
Mbyllet takimi i shefave të Mbrojtjes të NATO 17 shtator 2017Mbylli punimet formale Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila u zhvillua për herë të parë në vendin tonë...
Zhvillohet në Tiranë Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO 16 shtator 2017Në vendin tonë ka nisur punimet Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila mbledh së bashku shefat e shtabeve të ushtrive të vendeve anëtare të Aleancës...
Intervistë me gjeneral Petr Pavel, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO 15 shtator 2017Intervistë me gjeneral Petr Pavel dhënë për revistën "Mbrojtja"...
Zhvillohet stërvitja shqiptaro-britanike “Ushtar Eagle 17” 14 shtator 2017Në kuadër të stërvitjes së përbashkët ndërmjet FA të Shqipërisë dhe FA të Mbretërisë së Bashkuar u zhvillua sot “Dita e Vizitorëve të Shquar” të stërvitjes “Ushtar Eagle 17”...
Programi qeverisës 2017-2021 për Sigurinë dhe Mbrojtjen 13 shtator 2017Qeveria e re e RSH mori detyrën pas ceremonisë së betimit në Presidencë. Nga programi qeverisës 2017-2021 veçojmë pjesën që ka lidhje me Sigurinë dhe Mbrojtjen...
Ministrja Kodheli në Ministerialin e Mbrojtjes në Bruksel 29 qershor 2017Ministrja e Mbrojtjes znj. Mimi Kodheli në Bruksel ku mori pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO...
Angazhimi i FA gjatë përmbytjeve, nëntor 2016 8 - 13 tetor 2016FA u angazhuan me forca dhe mjete në ndihmë të banorëve të prekur nga përmbytjet që përfshinë pothuajse gjithë vendin...
Forcat e Armatosura të Shqipërisë 2015-2016 2016Misionet, Modernizimi, Stërvitjet e Përbashkëta, Bashkëpunimi në fushën e mbrojtjes, ai civil-ushtarak dhe rekrutimet....
Kontributi i Forcave të Armatosura në infrastrukturë Shtator 2017Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura gjithmonë kanë treguar përkushtim dhe angazhim maksimal në ndihmë të popullsisë civile...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosura janar 2015Ministria e Mbrojtjes për vitin 2015 do të pranojë 500 ushtarë/detarë aktivë në radhët e FA. Prej këtij kontingjenti, 250 ushtarë/detarë aktivë do të pranohen në fazën e parë ndërsa pjesa tjetër në gjashtëmujorin e dytë...
Bashoku edhe ti! Bëhu pjesë e nismës, #shqiperiajoduhanit
Strategjia e Sigurisë Kombëtare Korrik 2015Në themel të Strategjisë së Sigurisë Kombëtare të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2017 Janar 2017 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 12 (2017) Dhjetor 2017Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 08 dhjetor 2017Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Dhjetor 2017
Ma En Pr Sh Di
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31