13 Tetori, Dita Ndërkombëtare e Ndërgjegjësimit ndaj Fatkeqësive, aktiviteti “Të gjithë bashkë për Mbrojtjen Civile”

Fotogaleria

010

Për të dytin vit radhazi, Agjencia Kombëtare e Mbrojtjes Civile në kuadër të “Ditës Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Riskut ndaj Fatkeqësive”, në bashkëpunim me Kryqin e Kuq shqiptar, Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (UNDP), World Vision Albania, prefekturat, bashkitë, si dhe Ministrinë e Arsimit dhe Shëndetësisë, risjell në 12 shkolla të vendit, aktivitetin me temë “Të gjithë bashkë për Mbrojtjen Civile”.
Marrë shkas nga thirrja e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në vitin 1989, për të pasur një ditë ku vëmendja e shoqërisë në rang global të përqendrohej tek mundësia dhe aftësia që kanë njerëzit apo komunitetet në mbarë botën, që të zvogëlojnë ekspozimin e tyre ndaj fatkeqësive, 13 tetori u shënua në kalendar, si një ditë që shërben për të rritur ndërgjegjësimin dhe rëndësinë e frenimit të riskut ndaj këtyre fatkeqësive.

030

Fatkeqësitë natyrore nuk kanë kufij, kërkojnë veprime të vërteta dhe konkrete mbi klimën apo ngrohjen globale dhe politika të dakortësuara, prandaj dhe edicioni i vitit 2021 fokusohet në objektivin e 6-të të Kuadrit Sendai, që ka të bëjë me "bashkëpunimin ndërkombëtar për vendet në zhvillim për të zvogëluar riskun dhe humbjet nga katastrofat", nëpërmjet motos ”Të gjithë bashkë”.

Disa shkolla 9-vjeçare, në qytete si Tiranë, Durrës, Vlorë, Lezhë, do të mirëpresin këtë aktivitet, i cili do të shtrihet edhe në shumë sheshe të këtyre vendeve, për të vijuar gjatë ditës me diskutime të hapura dhe shpërndarjen e broshurave informuese pranë tendave në prani të përfaqësuesëve të AKMC-së, organizatave partnere, Ministrisë së Arsimit dhe Shëndetësisë, si dhe pushtetit vendor.

040

Shqipëria, vitet e fundit është përballur me një sërë fatkeqësish, si tërmetet, pandemia COVID-19, përmbytjet, e fundit ishte situata me zjarret masive të kësaj vere (2021). Të gjitha këto fatkeqësi evidentojnë se çfarë angazhimi në kapacitete njerëzore, institucionale, teknike dhe financiare kërkohen për raste të tilla emergjente, ku nuk mund të mungojë dhe asistenca ndërkobëtare në rast përshkallëzimi të situatës, pa llogaritur kostot e dëmeve me pasoja në jetë njerëzish, të gjësë së gjallë, pronës dhe ambjentit. Edhe pse situata e zjarreve evidentoi gatishmërinë e institucioneve, strukturave operacionale, vullnetare dhe efikasitetin e mekanizmit të mbrojtjes civile në Shqipëri, sërish kjo nuk mjafton për sfidat e së ardhmes në kuadër të ndryshimeve klimatike. Prandaj kërkohet më tepër ndërgjegjësim, angazhim dhe veprim i gjithsecilit nga ne, në mënyrë që të parandalohen rreziqe me pasoja më të mëdha.

Për të përcjellë tek brezat e rinj një kulturë parandaluese, reaguese dhe ripërtëritëse - përballë ngjarjeve ekstreme të motit dhe rreziqeve të tjera me theks të veçantë edhe tek vetë motoja e kësaj dite që ”vetëm së bashku” mundemi, vlen të theksohet edhe roli dhe kontributi i organizatave partnere në fushën e zvogëlimit të riskut nga fatkeqësitë, të cilat i janë bashkuar këtij aktiviteti.

Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (UNDP), në Shqipëri, aktualisht po kontribuon me forcimin e kapaciteteve rikuperuese të shpejta (RESEAL), në nivel qendror dhe vendor. Gjithashtu, do të ndihmoj AKMC-në në rritjen e kapaciteteve, përgatitjen e dokumentave strategjik kombëtar dhe asistencën e përgatitjes te atyre në nivel lokal. Një fokus të veçantë ka edukimi dhe standardizimi i kurrikulave për edukimin e brezave të ardhshëm në këtë fushë.

070

World Vision, në Shqipëri, aktualisht është e angazhuar përmes projektit Ndërtimi i ripërtëritjes dhe aftësive për “Reduktimin e Riskut ndaj Fatkeqësive (RRF)“, me një fokus në komunitet dhe shkolla, i mbështetur nga UNICEF, SDG Acceleration Fund, nëpërmjet financimit të qeverisë holandeze.
Kryqi i Kuq shqiptar, me një shtrirje në të gjithë Shqipërinë, me rreth 2500 vullnetarë aktivë dhe 90.000 mijë anëtarë, kontribuon gjithashtu në vazhdimësi, ku një nga programet më të rëndësishme të kësaj organizate është përgatitja dhe përgjigjja në raste fatkeqësish, si dhe ndërgjegjësimi. Vulosja e një kulturë ndërgjegjësimi në këtë fushë edhe për vitet që do të vijnë, kërkon angazhimin e të gjithëve së bashku me veprime të shtuara, parandaluese për mbrojtjen tonë dhe të planetit si një detyrë mbi të gjitha civile.

010
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision...
3 vjet arritje në Forcat e Armatosura Nëntor 2020 3 vjet janë shumë pak në historinë e Forcave të Armatosura shqiptare, por gjatë këtyre viteve, ku në krye të Ministrisë së...
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
68 vjet Arma e Aviacionit 24 prill 2019Hapi i parë për të krijuar një Aviacion Ushtarak në Shqipëri, u hodh në 1914, kur qeveria shqiptare porositi blerjen e...
Shqipëria 10 vite në NATO Mars 2019Viti 2019 përkon me 10 - Vjetorin e Anëtarësimit të vendit tonë në NATO, më 1 Prill 2009...
Ditari Javor 2019Ditari, të rejat kryesore të javës...
Ministeriali i Mbrojtjes, Bruksel 26 - 27 qershor 26 - 27 qershor 2019Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Zëvendësministri i Mbrojtjes Petro Koçi mori pjesë në punimet e Ministerialit të Mbrojtjes të NATO që u zhvillua në Bruksel,...
Ministeriali i NATO, Xhaçka: 2% e PBB për FA deri në vitin 2024 4-5 tetor 2018Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Mbrojtjes së vendeve anëtare të Aleancës të Atlantikut të Veriut...
Ministrja Xhaçka vizitë zyrtare në SHBA 17-18 prill 2018Washington - Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vlerësojnë Shqipërinë një aleat të denjë të NATO dhe vend lider në Ballkanin Perëndimor...
FA shpëtojnë nënën e sëmurë në Kukës27 shkurt 2018Pas 3 orë ecjeje në këmbë, Forcat Armatosura kanë arritur të transportojnë për në spitalin rajonal të Kukësit...
Ministeriali i NATO, takimi Stoltenberg - Xhaçka14 - 15 shkurt 2018Ministrja Xhaçka merr pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO në Bruksel...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosuraprill 2018Qendra e Personel Rekrutimit ka filluar regjistrimin e kandidatëve për ushtarë/detarë aktivë dhe kërkon të rekrutojë 100...
Strategjia UshtarakeKorrik 2015Në themel të Strategjisë Ushtarake të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2021Janar 2021 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2021) Tetor 2021Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 08 tetor 2021Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Tetor 2021
Ma En Pr Sh Di
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31