Ushtaraku i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë vlerësohet me medaljen më të lartë të NATO

010

Sekretari i Përgjithshëm i NATO, z. Jens Stoltenberg i ka akorduar nënkolonel Roland Shuli, me detyrë në Komandën Supreme të Aleancës në Evropë (SHAPE) medaljen “NATO Meritorious Service Medal” me motivacion “Për shërbime të shquara gjatë kohës së shërbimit në NATO”

Me këtë rast në SHAPE u zhvillua një cermoni e rastit, ku gjeneralmajor Barre Seguin, zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE, në emër të Komandandës Supreme të Aleancës (SACEUR). prezantoi medaljen nënkolonel Roland Shuli.

Në ceremoni morën pjesë përfaqësuesi ushtarak kombëtar kolonel Petrit Çuni, kolegë dhe familjarë të nënkolonel Shuli. Gjeneralmajor Seguin në fjalën e tij vlerësoi nënkolonel Shuli si një “Amabasador i shkëlqyer i Shqipërisë dhe Forcave të Armatosura në ambientet ndërkombëtare."

NATO Meritorious Service Medal” është medalja më e lartë e NATO, e cila jepet prej sekretarit të Përgjithshëm të NATO për një numër të përzgjedhur të personelit ushtarak dhe civil, të cilët shërbejnë nën komandim-kontrollin e NATO. Medalja jepet për të vlerësuar një shërbim të dalluar dhe shquar për Aleancën.

Medalja e parë e NATO u krijua nga Këshilli i Atlantikut të Veriut në dhjetor 1994, për të vlerësuar shërbimin e personelit ushtarak dhe civil, i cili ishte i angazhuar në ose mbështetje të operacioneve të NATO në ish-Jugosllavi.
Dy medalje të reja u krijuan për operacionet e NATO në Ballkan midis viteve 1998-2001, deri në operacionin e parë të NATO në mbështetje të artikullit të 5-të, në vitin 2001, që çoi edhe në rishikimin e politikave të NATO mbi medaljet.
Këshilli i Atlantikut të Veriut vendosi të vlerësonte shëbimet e shquara ndaj Aleancës, të personelit ushtarak dhe civil më të dalluar, nëpërmjet Medaljes “Meritorious Service Medal”, që u akordua për herë të parë në vitin 2003. Prej këtij viti e deri më sot medalje të tjera të NATO-s për operacionet jo-artikull 5 jane krijur rast past rasti.

Nënkolonel Roland Shuli u emërua pranë Komandës Supreme të Aleancës në Evropë në Gusht 2016, me detyrë Oficer Shtabi për Operacionet në Qendrën Gjithëpërfshirëse për Menaxhimin e Krizave dhe Operacioneve (Comprehensive Crisis and Operations Management Centre) e më vonë u komandua në detyrën e shefit të Sektorit për Masat e Sigurisë të NATO-s (Assurance Measures) dhe në vitin 2018 të drejtonte Sektorin e Analizës së Përhapjes Ushtarake të NATO-s (Military Posture Revieë Section).

Nënkolonel Shuli ka kryer një master shkencor ne Universitetin Gloucestershire në Britaninë e Madhe në “Menaxhimin dhe zhvillimin ndërkombëtar të burimeve njerëzore” dhe është maratonist. Gjatë shërbimit në Belgjikë, ka valvitur ngjyrat kuq e zi në disa gara ndërkombëtare.
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 25 shtator - 07 dhjetor 2023 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision të NATO, BE & OKB.
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
Direktiva e Mbrojtjes 2023Janar 2023 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2023) Shtator 2023Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 22 shtator 2023Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shtator 2023
Ma En Pr Sh Di
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1