Nis në Shqipëri aktiviteti i Programit IPA FF për Përmbytjet dhe Zjarret

310321

Nisi sot në Shqipëri aktiviteti i pestë në nivel kombëtar, që shënon fillimin e programit “IPA Floods and Fire (IPA FF)/ Instrumenti për ndihmën e para pranimit, për përmbytjet dhe zjarret”, pas katër eventeve të tjera të zhvilluara në vende partnere, financuar nga Bashkimi Evropian. IPA FF është një iniciativë e re 3-vjeçare, për përmbytjet dhe menaxhimin e rrezikut të zjarreve në pyje, në Ballkanin Perëndimor dhe në Turqi.

Ky event mblodhi përfaqësues nga autoritetet kombëtare, përgjegjëse për mbrojtjen civile, përfaqësues nga Drejtoria e Përgjithshme e Komisionit Evropian për Mbrojtjen Civile, operacionet e Ndihmës Humanitare (DG ECHO), delegacioni i BE-së në Shqipëri, partnerët e Konsorciumit IPA FF dhe Ambasada Italiane në Tiranë.

Programi IPA FF përfaqëson një tjetër hap në vazhdimësi të nismave të mëparshme, të financuara nga BE, që synojnë forcimin e kapaciteteve për parandalimin dhe gatishmërinë e rrezikut nga katastrofat në rajon dhe në Shqipëri.

Nga Agjencia Kombëtare e Mbrojtjes Civile të Shqipërisë, pranë Ministrisë së Mbrojtjes, në emër të drejtorit të Përgjithshëm Haki Çako, u shpreh z. Klajdi Nikolla, drejtor i Bashkëpunimit Ndërkombëtar dhe Projekteve duke theksuar se: "Duke marrë në konsideratë fokusin, mbi të cilin do të zbatohet ky projekt, Agjencia Kombëtare e Mbrojtjes Civile garanton se do të shërbejë si mbështetje kryesore në implementimin me sukses të tij, me qëllim arritjen e objektivave, si forcimi i sistemit të mbrojtjes civile shqiptare, ashtu edhe bashkëpunimi rajonal në fushën e zvogëlimit të riskut nga fatkeqësitë".

Kjo është një shënjesë e re e radhës, e orientuar drejt nxitjes së bashkëpunimit rajonal, shkëmbimit të përvojave më të mira dhe përafrimit të mëtejshëm të sistemeve të vendeve partnere me legjislacionin e BE-së, në mbrojtjen civile.

Z. Andrea Vera, shefi i Sektorit të Zhvillimit të Qëndrueshëm Ekonomik dhe Social në Delegacionin e BE-së në Shqipëri, theksoi ndihmën e financuar nga BE dhënë Shqipërisë përmes programit të rikuperimit të IPA Floods/ IPA për përmbytjet dhe ndërhyrjet e shumta përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së, për përmbytjet në periudhën 2015-2017 dhe tërmetet e vitit 2019. Ai theksoi nevojën e Shqipërisë për të ndërtuar kapacitete kombëtare dhe lokale me shpejtësi dhe planifikim aftësues në funksion të ekspozimit në rritje të Shqipërisë ndaj efekteve të ndryshimeve klimatike dhe gjithashtu, për t'u përgatitur drejt bashkimit me Mekanizmin e Mbrojtjes Civile të BE-së.

Konsorciumi IPA FF është themeluar nga departamenti italian i Mbrojtjes Civile, si koordinator, së bashku me agjencitë e Mbrojtjes Civile të Suedisë, Sllovenisë, Rumanisë, Brigadës së Zjarrit dhe Shpëtimit të Rajonit të Moravian-Silesian, të Republikës Çeke, Fondacionit të Qendrës Kombëtare Rumune për Menaxhimin e Fatkeqësive dhe Fondacionit Italian CIMA.

Për shkak të pandemisë COVID-19, ky event, që shënon dhe fazën e parë të programit u organizua virtualisht duke e kthyer emergjencën në një mundësi, në mënyrë që zbatimi i aktiviteteve të shërbejë si garantues për një parandalim dhe rezistencë më të mirë ndaj riskut në rajon.
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 25 shtator - 07 dhjetor 2023 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision të NATO, BE & OKB.
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
Direktiva e Mbrojtjes 2023Janar 2023 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 03 (2023) Mars 2023Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 09 qershor 2023Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Qershor 2023
Ma En Pr Sh Di
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2