Cikli jetësor i efektivave të FA pas mbarimit të karrierës ushtarake

Pjesë e ciklit jetësor të personelit të FA, është edhe periudha e ndjekjes dhe trajtimit të ushtarakëve në rezervë/lirim/pension. Kjo është e mbështetur nga aktet ligjore të statusit të ushtarakut të FA në RSH si dhe nga Ligji  Nr. 10142, datë 15.05.2009 “Për Sigurimin Shoqëror Suplementar të Ushtarakëve të Forcave të Armatosura, të Punonjësve të Policisë së Shtetit, të Gardës së Republikës, të Shërbimit Informativ të Shtetit, të Policisë së Burgjeve, të Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe të Shpëtimit e të Punonjësve të Shërbimit të Kontrollit të Brendshëm në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, VKM Nr. 793, datë 24.9.2010, i ndryshuar.

Pjesë e ciklit jetësor të personelit të FA, është edhe periudha e ndjekjes dhe trajtimit të ushtarakëve në rezervë/lirim/pension.

Kjo është e mbështetur nga aktet ligjore të statusit të ushtarakut të FA në RSH si dhe nga Ligji Nr. 10142, datë 15.05.2009 “Për Sigurimin Shoqëror Suplementar të Ushtarakëve të Forcave të Armatosura, të Punonjësve të Policisë së Shtetit, të Gardës së Republikës, të Shërbimit Informativ të Shtetit, të Policisë së Burgjeve, të Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe të Shpëtimit e të Punonjësve të Shërbimit të Kontrollit të Brendshëm në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, VKM Nr. 793, datë 24.9.2010, i ndryshuar.

Sipas nenit 7 të Ligjit  Nr. 10142, datë 15.05.2009,  llojet e përfitimeve suplementare janë përcaktuar si më poshtë: “Personave të përcaktuar në nenin 2 të këtij ligji apo familjeve të tyre u sigurohen përfitime suplementare, mbi ato të përcaktuara në ligjin nr. 7703, datë 11.5.1993 "Për Sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë", të ndryshuar, për:

a) paaftësi të përkohshme në punë e shërbim;

b) parandalim për sëmundje;

c) rehabilitim shëndetësor;

ç) shpërblim i menjëhershëm dhe pagesë kalimtare, kur nxirren në lirim/rezervë;

d) pension të parakohshëm për vjetërsi shërbimi;

dh) pension suplementar, mbi pensionin e plotë të pleqërisë;

e) pension suplementar invaliditeti;

ë) pension suplementar familjar;

f) pension suplementar familjar, kur, për shkak të detyrës, humbasin jetën;

g) pagesa suplementare për shpenzime varrimi.

Kategoritë e ushtarakëve që përfitojnë janë:

a) Ushtarakët, të cilët dalin në rezervë dhe përfundojnë, pagesën kalimtare e kanë vjetërsinë në shërbim 12 vjet të plota për femrat dhe 15 vjet të plota për meshkujt  si dhe plotësojnë moshën 42 vjeç për femrat dhe 47 vjeç për meshkujt.

b) Ushtarakët, të cilët kanë dalë në rezervë para datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi e ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009 dhe kanë përfunduar pagesën kalimtare pas kësaj date si dhe plotësojnë moshën 42 vjeç për femrat dhe 47 vjeç për meshkujt.

c) Ushtarakët, të cilët kanë dalë në lirim para datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi e ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009 dhe pas kësaj date plotësojnë moshën, 42 vjeç për femrat dhe 47 vjeç për meshkujt.

d) Ushtarakët që kanë qenë në pension suplementar të parakohshëm dhe kanë mbushur moshën për pension pleqërie para datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi të Ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009.

e) Ushtarakët, të cilët kanë dalë në rezervë dhe kanë përfunduar  pagesën kalimtare dhe plotësuar moshën, 42 vjeç për femrat dhe 47 vjeç për meshkujt para datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi e ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009.

f) Ushtarakët, të cilët kanë dalë në lirim dhe plotësuar moshën, 42 vjeç për femrat dhe 47 vjeç për meshkujt para datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi e ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009.

g) Ushtarakët që janë liruar dhe lirohen para dhe pas datës 27.6.2009, datë e hyrjes në fuqi e ligjit Nr.10142, datë 15.5.2009, për arsye shëndetësore të vërtetuara nga komisioni mjeko-ligjor dhe përfitojnë pension suplementar invaliditeti.

h) Familjet e ushtarakëve të vdekur kur kanë qenë dhe janë në detyrë, rezervë, lirim dhe në pension të parakohshëm dhe përfitojnë pension  suplementar familjar.

i) Familjet e ushtarakëve që kanë humbur dhe humbin jetën në detyrë dhe për shkak të saj  përfitojnë pension suplementar familjar.

Vjetërsia në shërbim

Sipas kategorive të përfituesve, është ajo e përcaktuar në ligjet nr.9210, datë 23.3.2004 "Për statusin e ushtarakut të Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë",

Në vjetërsinë në shërbim përfshihen edhe:

a) koha e ndërprerjes së karrierës, për shkak të një urdhri apo vendimi të padrejtë, të deklaruar me vendim gjykate;

b) koha e plotë e vuajtjes së dënimit me burgim ose internim, për motive politike, pas titullimit në karrierë, nga personat, që kanë shërbyer në strukturat e përcaktuara në këtë ligj, kur kanë përfituar sipas ligjit nr.7514, datë 30.9.1991 "Për pafajësinë, amnistinë dhe rehabilitimin e ish të dënuarve dhe të përndjekurve politikë".
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 25 shtator - 07 dhjetor 2023 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision të NATO, BE & OKB.
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
Direktiva e Mbrojtjes 2023Janar 2023 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2023) Shtator 2023Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 22 shtator 2023Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shtator 2023
Ma En Pr Sh Di
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1