Mbyllet takimi i shefave të Mbrojtjes të NATO

Fotogaleria

 


Mbylli punimet formale Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila u zhvillua për herë të parë në vendin tonë.

Ndër çështjet kryesore që u diskutuan në këtë konferencë, ishin projektimi i stabilitetit të NATO, arritja e kapacitetit fillestar operacional të Qendrës për Jugun dhe mbështetja për vazhdimin e integrimit euroatlantik të Ballkanit Perëndimor.

Sa i përket misioneve të Aleancës, krerët ushtarakë rikonfirmuan vazhdimin e mbështetjes për Afganistanin dhe nënvizuan se qëndrimi i KFOR në Kosovë është lidhur me rrethanat në terren.

Në përfundim të takimit, shefat e Mbrojtjes së NATO, zgjodhën shefin aktual të Shtabit të Mbrojtjes të Mbretërisë së Bashkuar, gjeneral Sir Stuart William Peach, si kryetarin e ardhshëm të Komitetit Ushtarak të NATO, i cili do ta marrë detyrën në vitin 2018. 

Pas përfundimit të punimeve, shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA shqiptare gjeneral brigade Bardhyl Kollçaku dhe kryetari i Komitetit Ushtarak të NATO, gjeneral Petr Pavel, dhanë një konferencë për mediat.

***
Deklatara e plotë e shefit të Shtabit të FA shqiptare gjeneral brigade Bardhyl Kollçakut:

Të nderuar përfaqësues të medias, ju falenderoj për prezencën tuaj sot dhe interesin e treguar për Konferencën e Komitetit Ushtarak të NATO-s, që po zhvillohet në Shqipëri.

Kjo është hera e parë që Shqipëria organizon dhe mirëpret një konferencë të tillë. Zgjodhëm Tiranën jo vetëm se është kryeqyteti ynë, por edhe për t’iu treguar Aleatëve dhe partnerëve rrugëtimin tonë të pandalshëm drejt zhvillimit e prosperitetit, si dhe dinamizmin karakteristik të saj, ku e vjetra e tradiconalia, ndërthuret me modernen. Jam besimplotë që miqtë tanë po ndihen si në shtëpinë e tyre. Kjo si meritë e mikpritjes së shkëlqyer shqiptare, prandaj shpresoj fort që ata të rikthehen për të zbuluar “perlën e fundit” në Mesdhe, atë që quhet atdheu ynë.

Sikurse jeni në dijeni, mjedisi i sigurisë në vitet e fundit karakterizohet nga paqëndrueshmëria, kompleksiteti dhe paqartësia. Megjithëse shenjat ishin dhënë më parë, viti 2014 (kur u krye aneksimi i Krimesë, duke shkelur hapur normat dhe ligjet ndërkombëtare), shënoi një pikë kthese të fortë për të gjithë ne, Aleatët, në vetëdijësimin e çështjeve të sigurisë. Sigurisht, Koncepti i Mbrojtjes Kolektive, e ka shtjelluar edhe pozicionimin tonë për mbrojtjen, pasi tashmë kufijtë e çdo Aleati janë edhe kufijtë tanë.

Në kuadër të zbatimit të vendimeve të marra nga kryetarët e shteteve dhe qeverive të NATO në samitet e Uellsit dhe të Varshavës (por edhe në takimin special të tyre, këtë maj), Shqipëria ka kryer pjesën e saj dhe vijon të ndajë barrën e përgjegjësisë në procesin e adaptimit politik, institucional dhe ushtarak të Aleancës. Ne qëndrojmë të palëkundur në ruajtjen dhe promovimin e principeve themelore të unitetit, solidaritetit dhe kohezionit midis aleatëve. Prezenca e ushtarakëve shqiptarë në angazhimet madhore të NATO, si në: Task-Forcën e Përbashkët të Gatishmërisë Shumë të Lartë (VJTF), aktivitetet detare në detin Egje, Grup-batalionin luftarak të drejtuar nga Kanadaja në kuadër të Prezencës së Përparuar në Letoni, Njësitë e Integrimit të Forcës në Rumani e Bullgari apo Shtabin e Divizionit Shumëkombësh Juglindor, Rumani, është një dëshmi e qartë e angazhimit serioz e të qenësishëm të Shqipërisë në Aleancë. Dhe ju siguroj se FARSH do të vijojë këtë trend dinamik të angazhimeve, në mbështetje të paqes dhe sigurisë, në zonën euroatlantike.

Siguria jonë e përbashkët ka një çmim e për këtë qëllim, qeveria shqiptare është angazhuar të rrisë progresivisht buxhetin e saj të mbrojtjes në vitet në vijim për të mbërritur në 2% të Prodhimit të Brendshëm Bruto në vitin 2024. Megjithatë, ne besojmë se ndarja e barrës së përgjegjësisë në NATO nuk lidhet vetëm me “shtimin e parave”, por dhe me zhvillimin e kapaciteteve, si dhe kontributet operacionale.

Shqipëria do të mbetet e angazhuar për sa kohë të jetë e nevojshme në misionin e NATO, Resolute Support Mission në Afganistan. Përpjekja jonë e përbashkët është që ky vend të mos ketë mundësi të kthehet në një vend të sigurt për terrorizmin ndërkombëtar. Prandaj, vitin që shkoi, Shqipëria dyfishoi kontributin ushtarak dhe ka shprehur vullnetin përsëri (përgjatë kësaj konference) për shtimin me një togë të personelit në Afganistan.

Aleanca i është bashkuar Koalicionit Global kundër ISIS/DAESH me qëllim mposhtjen përfundimtare “të kësaj të keqeje” për vlerat dhe dinjitetin njerëzor. Shqipëria prej fillimit iu bashkua këtij koalicioni, duke e mbështetur konkretisht luftën kundër terrorizmit. Në kuadër të projektimit të stabilitetit përtej kufijve aleatë, vendi ynë iu bashkua vendimit për krijimin e Mekanizmit Rajonal për Jugun, në komandën e Forcës së Bashkuar në Napoli, Itali dhe së shpejti do dërgojë personel në të. Kjo strukturë është pjesë integrale e adaptimit të NATO mbi rreziqet dhe sfidat, që burojnë nga Drejtimi Strategjik Jugor i Aleancës dhe do mbështesë e krijojë kapacitetet mbrojtëse të vendeve partnere në Lindjen e Mesme, Afrikën Veriore dhe atë Qendrore.

Ndërkohë, Shqiperia ndjek me shumë vëmendje zhvillimet në Kosovë dhe misioni i NATO, KFOR, mbetet një histori suksesi e Aleancës. Në përshëndesim qasjen “e plotësimit të kushteve, pa afat kohor” në procesin e vijimit të mëtejshëm të këtij operacioni, ku Shqipëria përsëri (si në RSM) dyfishoi kontributin, këtë prill. Në rrafsh më të gjerë, ne mendojmë se rajoni i Ballkanit Perëndimor kërkon një vëmendje të shtuar nga aleatët për të mos lejuar depërtimin e ndikimeve nga aktorë dashakeqës, që kërkojnë hapësira për të “turbulluar ujërat” dhe destabilizuar rajonin. Prandaj, dua të nënvizoj fort, se zëri i Shqipërisë do vazhdojë të jetë i fuqishëm dhe këmbëngulës mbi politikën e dyerve të hapura nga NATO, për procesin e integrimit euroatlantik të fqinjëve tanë.

Së fundmi, gjej rastin të falnderoj gjeneralin Pavel për lidershipin e treguar deri më tani, në udhëheqjen e Komitetit Ushtarak të NATO dhe e falenderoj sinqerisht për angazhimin, disponibilitetin dhe komunikimin për të kthyer në një sukses konferencën këtu në Tiranë.

Ju faleminderit për vëmendjen!

***

Deklarata e plotë e kryetarit të Komitetit Ushtarak të NATO-s, gjeneral Petr Pavel:


Zonja dhe Zotërinj,

Mirëmbrëma dhe faleminderit për prezencën.

Dëshiroj ta filloj këtë konferencë për shtyp duke falënderuar gjeneral Kollçakun dhe tërë ekipin e tij për organizimin sivjet të Konferencës së Komitetit Ushtarak. Mikëpritja juaj ka qenë vertetë e mrekullueshme.

Faleminderit në emër të të gjithë Komitetit Ushtarak.

Lidhur me diskutimet që zhvilluam gjatë gjithë ditës, më lejoni t’ju përmend pikat kryesore.

Aleanca përballet me një sërë sfidash. Ekzistojnë kërcënime komplekse të jashtme dhe detyrat e brendshme të shtëpisë që Aleanca duhet t’i adresojë për të siguruar vazhdimësinë e përmbushjes me sukses të misionit që filloi rreth 70 vjet më parë, i cili është ruajtja dhe mbrojtja e territorit dhe popullsisë sonë nga çdo kërcënim, nga cdo drejtim, 360 gradë.

Filluam sot duke u fokusuar në rolin e NATO për projektimin e stabilitetit. Qoftë kur i kthehemi Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut, qoftë pragut të Aleancës në Ballkanin Perëndimor, NATO i duhet të luajë një rol për formësimin më të mirë te mjedisit të sigurisë. Shefat e Shtabeve të Mbrojtjes ofruan një sërë propozimesh konkrete për kontributet ushtarake, për të ndërmarrë një qasje gjithëpërfshirëse, sistematike dhe koherente për axhendën e projektimit të stabilitetit të NATO.

Shefat e Shtabeve të Mbrojtjes përshëndetën gjithashtu Qendrën për Jugun duke arritur kapacitetin fillestar operacional, si dhe rolin e saj për përmirësimin e mirëkuptimit rajonal.

Lidhur me Ballkanin Perëndimor, shefat e Shtabeve të Mbrojtjes shprehën mbështetjen për vazhdimin e integrimit euroatlantik të rajonit, përfshirë bashkëpunimin më të ngushtë ushtarak. Ndërsa NATO përshtatet me mjedisin e ri të sigurisë, ne kemi rishikuar proceset tona për të siguruar një strukturë komanduese të NATO që është e përshtatshme për qëllime, e fuqishme dhe e shpejtë për nivele të larta ambicieje tani dhe në të ardhmen e parashikueshme. Pasi dëgjuam të dy komandantët strategjike, gjeneral Scaparroti dhe gjeneral Mercier, për punën konceptuale të realizuar deri tani, shefat e Shtabeve të Mbrojtjes ofruan udhëzime të tjera që do të reflektohen nga Shtabi Ushtarak Ndërkombëtar i NATO, si dhe dy komandat strategjike në vazhdimin e punës përpara takimit të ministrave të Mbrojtjes në nëntor.

Pasdite, komandanti i Resolute Support Mission, gjeneral Nicholson dhe përfaqësuesi i lartë civil , ambasador Cornelius Zimmermann na raportuan për ecurinë e situatës ushtarake dhe politike. Shefat e Shtabeve të Mbrojtjes rikonfirmuan vazhdimin e mbështetjes për Afganistanin dhe theksuan se misioni mbetet i bazuar në kushtet. Po ashtu, ata pranuan nevojën për të plotësuar mangësitë aktuale të statusit të kërkesave të përbashkta në NATO.

Shefat e Shtabeve të Mbrojtjes zhvilluan edhe diskutime të thella për situatën e sigurisë në Ballkanin Perëndimor. Pas brifingut të gjeneralmajor Fungo, komandant i Forcës në Kosovë, ata vlerësuan misionin tonë më të gjatë deri më sot si dhe mjedisin e sigurisë në Kosovë dhe përreth. Duke vërejtur gjendjen e qëndrueshme por të brishtë të sigurisë në rajon, shefat e Shtabeve të Mbrojtjes nënvizuan se qëndrimi i KFOR është lidhur me rrethanat në terren. Po ashtu, theksuan rëndësinë e vazhdimit të bashkëpunimit NATO në kontekstin e Projektimit të Stabilitetit.

Së fundmi, në sesionin e fundit të ditës, shefat e Shtabeve të Mbrojtjes zgjodhën kryetarin e ardhshëm të Komitetit Ushtarak të NATO, Air Chief Marshal të Mbretërisë së Bashkuar, Sir Stuart Peach. Kam besim se falë përvojës së tij të madhe si shef i Shtabit të Mbrojtjes, si dhe anëtar i Komitetit Ushtarak, ai do të bëjë një punë të mrekullueshme për drejtimin e Komitetit Ushtarak duke siguruar vazhdimësinë e këshillimit të plotë dhe të shëndoshë për Këshillin e Atlantikut të Veriut. I uroj atij gjithë të mirat në rolin e ardhshëm që do e marrë në verën e vitit 2018.

Kjo ishte një ditë shumë produktive. Ne u përfshimë në diskutime të sinqerta për tema të vështira, duke arritur të gjejmë terrenin e përbashkët dhe identifikimin e një rruge të qartë përpara.

Ju faleminderit!
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision...
3 vjet arritje në Forcat e Armatosura Nëntor 2020 3 vjet janë shumë pak në historinë e Forcave të Armatosura shqiptare, por gjatë këtyre viteve, ku në krye të Ministrisë së...
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
68 vjet Arma e Aviacionit 24 prill 2019Hapi i parë për të krijuar një Aviacion Ushtarak në Shqipëri, u hodh në 1914, kur qeveria shqiptare porositi blerjen e...
Shqipëria 10 vite në NATO Mars 2019Viti 2019 përkon me 10 - Vjetorin e Anëtarësimit të vendit tonë në NATO, më 1 Prill 2009...
Ditari Javor 2019Ditari, të rejat kryesore të javës...
Ministeriali i Mbrojtjes, Bruksel 26 - 27 qershor 26 - 27 qershor 2019Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Zëvendësministri i Mbrojtjes Petro Koçi mori pjesë në punimet e Ministerialit të Mbrojtjes të NATO që u zhvillua në Bruksel,...
Ministeriali i NATO, Xhaçka: 2% e PBB për FA deri në vitin 2024 4-5 tetor 2018Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Mbrojtjes së vendeve anëtare të Aleancës të Atlantikut të Veriut...
Ministrja Xhaçka vizitë zyrtare në SHBA 17-18 prill 2018Washington - Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vlerësojnë Shqipërinë një aleat të denjë të NATO dhe vend lider në Ballkanin Perëndimor...
FA shpëtojnë nënën e sëmurë në Kukës27 shkurt 2018Pas 3 orë ecjeje në këmbë, Forcat Armatosura kanë arritur të transportojnë për në spitalin rajonal të Kukësit...
Ministeriali i NATO, takimi Stoltenberg - Xhaçka14 - 15 shkurt 2018Ministrja Xhaçka merr pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO në Bruksel...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosuraprill 2018Qendra e Personel Rekrutimit ka filluar regjistrimin e kandidatëve për ushtarë/detarë aktivë dhe kërkon të rekrutojë 100...
Strategjia UshtarakeKorrik 2015Në themel të Strategjisë Ushtarake të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2021Janar 2021 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2021) Maj 2021Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 11 qershor 2021Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Qershor 2021
Ma En Pr Sh Di
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4