Vijnë në Shqipëri dy helikopterët e parë Black Hawk

Shqipëria ka pritur dy helikopterë Black Hawk një investim i rëndësishëm për Forcat e Armatosura. Ky veprim, i cilësuar si historik, ka mbështetje financiare prej mbi 50 milionë dollarë nga fondet e ndihmës së SHBA.
Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, e vlerësoi si një hap të rëndësishëm për modernizimin e Forcës Ajrore, ndërsa kryeministri Edi Rama theksoi bashkëpunimin e ngushtë me partnerin strategjik, SHBA dhe ndikimin pozitiv në zhvillimin e kapaciteteve ushtarake të vendit.


11 vende të lira pune; Peleshi thirrje ekspertëve: Aplikoni!

Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi ka bërë thirrje për aplikime nga ekspertët e fushave të Teknologjisë së Informacionit dhe Inxhinierisë për 11 vende të reja pune në Qendrën e Inovacionit të Sigurisë dhe Mbrojtjes.

Peleshi theksoi bashkëpunimin e qendrës me rrjetin e qendrave të inovacioni të NATO dhe SHBA.
Ministri inkurajoi të rinjtë të aplikojnë duke përmendur pagat konkurruese dhe mundësitë për rritje në karrierë, ndërkohe që shprehu synimin për të ndërtuar një komunitet të fortë inovativ në fushën e Mbrojtjes Civile.


Direktiva e Mbrojtjes 2024

Rendi global aktualisht është duke u përballur me forcën ushtarake për zgjerim territoresh, si dhe me ndryshime gjeopolitike dhe kërcënime të shtuara të sigurisë, të cilat tashmë shfaqen si në natyrën konvencionale, por edhe në forma hibride duke përfshirë hapësirën kibernetike, atë informative por edhe në sferën ekonomike, sociale dhe politike. Interesat strategjike të Shqipërisë janë të lidhura ngushtësisht me përmbushjen e detyrimeve si vend anëtar i NATO-s dhe vend kandidat i Bashkimit Evropian, si dhe me mbrojtjen dhe sigurinë e territorit të përcaktuar në Kushtetutën e RSH-së dhe Traktatin e Atlantikut të Veriut.

Sulmet e fundit terroriste dhe aktet e përsëritura destabilizuese në veri të Kosovës, tensionet e shtuara etnike në rajon, si dhe ambicia e ndikimi rus e kinez në vende të zgjedhura të Ballkanit Perëndimor e bëjnë edhe më emergjente nevojën për më tepër burime dhe investime për zhvillimin e kapaciteteve të mbrojtjes.

Gjatë vitit 2023, MM dhe strukturat e saj kanë arritur zhvillime të rëndësishme në fushën e modernizimit me rritjen e kapaciteteve të Forcave të Armatosura, përmirësimin e trajtimit financiar për personelin ushtarak dhe atë civil, gjithashtu dhe me kontributin e çmuar të Forcave të Armatosura dhe ekipit të Mbrojtjes Civile, në mbështetje të komunitetit me anë të operacioneve të ndryshme në ndihmë të popullsisë dhe në rastet e fatkeqësive natyrore.

Për vitin 2024, angazhimet dhe prioritetet kryesore të punës të MM dhe të FARSH, do të jenë të lidhura me rritjen e sigurisë kombëtare dhe euroatlantike, zhvillimin e sistemit dhe kapaciteteve të hapësirës ajrore, vijimin e prezencës në misionet e NATO-s, BE-së dhe OKB-së, si dhe kontribut i menjëhershëm në mbështetje të popullsisë civile, në rastet e mundshme të emergjencave civile.

Prioritetet kryesore të punës për vitin 2024

Veprimtaria e strukturave të MM-së dhe FA-së për vitin 2024 do të fokusohet në këto drejtime kryesore:

1. Rishikimi i Dokumenteve Strategjikë;
2. Buxheti dhe Investimet e Mbrojtjes;
3. Përkujdesja ndaj personelit:
    a. Meritokracia dhe Shanset e Barabarta;
    b. Përmirësimi i trajtimit;
    c. Kujdesi shëndetësor;
4. Zhvillimi i Kapaciteve Kritike dhe Qëndrueshmërisë;
5. Promovimi dhe zhvillimi infrastrukturor;
6. Kontribut për Paqe dhe Siguri;
7. Përmirësimi i produkteve të inteligjencës;
8. Nyje bashkëpunimi për Siguri dhe Mbrojtje.

Lexo më shumë...


Ministeriali i Mbrojtjes i vendeve të NATO, Bruksel

Në takimin e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s në Bruksel, ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mes të tjerave vuri theksin mbi zhvillimet në Veri të Kosovës. Ai gjithashtu shprehu përkushtimin e Shqipërisë për zbatimin e vendimeve në Samitin e Vilnusit.

Në vëmendje të Ministerialit të Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s ishte edhe mbështetja e palëkundur për Ukrainën, në përpjekjet e saj kundër agresionit rus. Përsa i përket konfliktit në Lindjen e Mesme, aleatët shprehën solidaritetin e tyre me Izraelin, duke dënuar njëzëri sulmet, pengmarrjen dhe vrasjen e civilëve për shkak të sulmeve të Hamasit.


28 Janari është Dita e Mbrojtjes së të Dhënave Personale dhe në botë njihet si Dita e Privatësisë – Privacy Day

28janar23

28 janari përkon me miratimin në vitin 1981 nga Këshilli i Evropës të Konventës 108 “Për mbrojtjen e individëve në lidhje me përpunimin automatik të të dhënave personale”. Vendi ynë e ka përfshirë në legjislacionin kombëtar këtë dokument me miratimin e ligjit nr. 9288/2004. Konventa është modernizuar në maj të vitit 2018 (Konventa 108+) me aprovimin e Protokollit CETS No. 223, i cili u nënshkrua në 28 janar 2022 edhe nga Shqipëria dhe është bërë pjesë e legjislacionit nëpërmjet ligjit 49/2022.

Lexo më shumë...


Ministeriali i Mbrojtjes së Nismës SHBA-Karta e Atlantikut

Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mori pjesë në Ministerialin e Mbrojtjes të iniciativës rajonale SHBA - Karta e Adriatikut (A5), ku u trajtuan çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes në Ballkanin dhe më gjerë. Ministri Peleshi u garantoi vendeve pjesëmarrëse se Shqipëria, e cila do të kryesojë A5 për vitin 2024, do të jetë plotësisht e përkushtuar në përmbushjen e detyrimeve dhe rritjen e rëndësisë së Kartës së Adriatikut.

Iniciativa rajonale SHBA - Karta e Adriatikut (A5), cilësohet si një nga iniciativat rajonale më të rëndësishme.


Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë

150721Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët e në shkallë të gjerë, e krijuar për të forcuar gatishmërinë dhe ndërveprimin midis ushtrive të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, NATO-s dhe vendeve partnere. Më shumë se 26,000 forca shumëkombëshe nga 27 vende zhvilluan pothuajse në të njëjtën kohë operacione në më shumë se 30 zona trajnimi e në më shumë se një duzinë vendesh nga Baltiku, në Ballkan dhe rajonin e Detit të Zi.

Lexo më shumë...
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 16 tetor 2023 - 09 janar 2024 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Vijnë në Shqipëri helikopterët e parë Black Hawk Janar 2024 Kanë mbërritur në Shqipëri dy helikopterët Black Hawk, si pjesë e parë e porosisë së bërë nga vendi ynë dhe mbështetur nga fondet e ndihmës...
Direktiva e Mbrojtjes 2024Janar 2024 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
11 vende të lira pune; Peleshi thirrje ekspertëve: Aplikoni! Janar 2024 Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi ka bërë thirrje për aplikime nga ekspertët e fushave të Teknologjisë së Informacionit dhe Inxhinierisë për 11 vende të reja pune në Qendrën e....
Përurohen mjediset e reja të Muzeut të Forcave të Armatosura Dhjetor 2023 Muzeu i Forcave të Armatosura do të jetë tashmë në mjediset e tij të reja në Bërzhitë. Në ceremoninë e inaugurimit të hapësirave të reja morën pjesë ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme Igli Hasani...
Ministeriali i Mbrojtjes së Nismës SHBA-Karta e Atlantikut Nëntor 2023 Në takimin e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s në Bruksel, ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mes të tjerave vuri theksin mbi zhvillimet në Veri të Kosovës....
Ministeriali i Mbrojtjes i vendeve të NATO, Bruksel Tetor 2023 Në takimin e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s në Bruksel, ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mes të tjerave vuri theksin mbi zhvillimet në Veri të Kosovës....
Shqipëria merr sërish drejtimin e Brigadës së Europës Juglindore Gusht 2023 Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi ka bërë me dije me anë të një postimi në mediat sociale që nga sot Shqipëria merr drejtimin e Brigadës së Europës Juglindore (SEEBRIG)....
Përmbyllet “Defender Europe ’23” në Shqipëri Qershor 2023 Për mëse një muaj mbi 24 mijë trupa nga 26 vende NATO e partnere nëpërmjet skenarëve strategjikë e operacionale në tokë, ajër e det demonstruan fuqinë në...
Revista Mbrojtja Nr. 02 (2024) Prill 2024Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 07 qershor 2024Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Qershor 2024
Ma En Pr Sh Di
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30