Direktiva e Mbrojtjes 2023

Pandemia e Covid-19, me të cilën bota u përball për rreth dy vjet, si edhe agresioni i armatosur dhe i pajustifikuar i Rusisë ndaj Ukrainës, kanë ndryshuar në mënyrë drastike mjedisin e sigurisë dhe perceptimin e tij te qytetarët.

Agresioni rus mbi Ukrainën, reflektohet edhe në rajonin e Ballkanit, ku ndasitë etnike, demokracitë e pakonsoliduara, krizat politike, etj. mund të konsiderohen faktorë të rëndësishëm për destabilizim dhe krijim konfliktesh. E ndërsa konfliktet e armatosura rishfaqen pas shumë kohësh në kufijtë e BE-së, kërcënime të reja ndaj sigurisë tashmë janë materializuar, duke përfshirë sulmet kibernetike, kërcënimet hibride, terrorizmin, dezinformimin, ndryshimet klimatike, krizën ekonomike dhe atë të energjisë apo edhe inteligjencën artificiale.

Gjatë vitit 2022 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura treguan një nivel të lartë përgjegjshmërie dhe profesionalizmi. Pati zhvillime të rëndësishme financiare dhe ligjore, që lidhen drejtpërdrejt me trajtimin e personelin ushtarak, duke filluar nga rritja në një masë të konsiderueshme të pagave të tyre te një trajtim më gjithëpërfshirës financiar dhe logjistik për personelin civil dhe ushtarak të MM dhe të FA. Progres të rëndësishëm bëmë këtë vit edhe në fushën e modernizimin me zgjerimin e kapaciteteve të Forcave të Armatosura, duke nisur me shtimin e mjeteve ajrore, si dhe rritjen e aftësive zbuluese në hapësirën detare dhe ajrore.

Për vitin 2023 sfidat dhe angazhimet tona do të vazhdojnë të jenë në të njëjtit intensitet, duke ndjekur me përparësi absolute angazhimin tonë si një vend anëtar i NATO si dhe duke vazhduar prezencën në misionet e OKB dhe BE. Pjesë e rëndësishme do të jetë përgjigja kombëtare dhe kontributi përherë i vyer në mbështetje të popullatës civile, në rastet e mundshme të fatkeqësive natyrore apo emergjencave të tjera civile.


Prioritetet kryesore të punës për vitin 2023

Veprimtaria e strukturave të MM-së dhe FA-së për vitin 2022 do të fokusohet në këto drejtime kryesore:

1. Kuadri konceptual në fushën e sigurisë dhe të mbrojtjes;
2. Mirëmenaxhimi dhe zhvillimi i burimeve të mbrojtjes;
3. Mbështetja me bazë ligjore e strukturave të MM/FA-së;
4. Zhvillimi i kapaciteve të Forcave të Armatosura;
5. Konsolidimi i Sistemit të Mbrojtjes Civile;
6. Mbrojtja kibernetike;
7. Angazhimi dhe bashkëpunimi ndërkombëtar;
8. Komunikimi strategjik.

Direktiva e Mbrojtjes 2023 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2022 në format pdf 

Direktiva e Mbrojtjes 2021 në format pdf 

Direktiva e Mbrojtjes 2020 në format pdf 

Direktiva e Mbrojtjes 2019 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2018 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2017 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2016 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2015 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2014 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2013 në format pdf

Direktiva e Mbrojtjes 2012 në format pdf
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 25 shtator - 07 dhjetor 2023 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision të NATO, BE & OKB.
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
Direktiva e Mbrojtjes 2023Janar 2023 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2023) Shtator 2023Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 22 shtator 2023Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shtator 2023
Ma En Pr Sh Di
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1