Orari i pritjes

Orari i pritjes së kërkuesve:
e hënë - e enjte: 8:00 ÷ 16:30
e premte:           8:00 ÷ 14:00


Gjendja, Aktiviteti, Dokumente

Gjendja e aktuale e fondeve arkivore:

Fonde gjithsej: 516
Trashëgimia dokumentare: 4.325 ml (35 milionë fletë), nga të cilat fonde të përpunuara: 1.340 ml (10.350.000 fletë) dhe  të papërpunuara: 2.985 ml (23.536.000 fletë).

Aktiviteti i AQFA

•    Përpunohen rreth 120 - 130 ml dokumente në vit ose afro 1 milion fletë.
•    Lëshohen mesatarisht 1000 vërtetime për kërkuesit.
•    Kthehen përgjigje zyrtare për rreth 400 kërkesa në vit.
•    Shfrytëzohen mesatarisht 1200 dosje e fashikuj nga studiuesit në vit.
•    Kryhet profilaksia e 800 bobinave të filmave.
•    Restaurohen mesatarisht 500 fletë në vit.

Lista e dokumente me Rëndësi Historike Kombëtare (RHK) për FA


Historiku i AQFA

Arkivi Qendror i Forcave të Armatosura (AQFA) u krijua me vendim të KM nr. 89, datë 21 mars 1964, duke dalë për herë të parë si institucion më vete.
Baza për krijimin e AQFA ishin dokumentet me karakter ushtarak të hartuara nga formacionet politike dhe ushtarake të vendit gjatë Luftës Nacionalçlirimtare, si dhe ato të veprimtarisë së Forcave të Armatosura Shqiptare në dy dekadat e parë të pasçlirimit.  Në ditën e Çlirimit të Tiranës, më 17 nëntor 1944, Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare, me një urdhër dërguar Korparmatës I porosiste të krijohej një komision në të cilin do të merrte pjesë një anëtar i Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar, i cili do të merrte në dorëzim të gjitha dokumentet zyrtare të shtetit shqiptar, të ministrive, të bashkive, të kuesturave, të ushtrisë kuislinge, dhe të ruheshin ato nga prej Forcave të Armatosura. Këto dokumente përbënin bazën e krijimit të fondit arkivor kombëtar, dhe më pas të krijimit të institucioneve që do të merreshin me pasurimin, sistemimin, ruajtjen dhe vënien në shfrytëzim të këtyre dokumenteve.

Lexo më shumë...


Shërbimet që ofron Arkivi Qendror i FA

- Lista e shërbimet që ofron Arkivi Qendror i FA

- Tarifat e shërbimeve

- Formulari i aplikimit në formatin word

Kontakt:

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Programi i Transparencës për Arkivi FA

Kuadri ligjor rregullator

Ligji nr. 9154 datë 06.11.2003 “Për Arkivat”.
Ligji nr. 8457 datë 11.02.1999, “Për informacionin e klasifikuar Sekret Shtetëror”.
Ligji nr. 119/2014 “Për të drejtën e informimit”
Ligji nr. 9887 datë 10.03.2008 “Për mbrojtjen e të dhënave personale”
Vendim nr. 124 datë 15.03.2001 “Për deklasifikimin e zhvlerësimin e informacionit të klasifikuar “sekret shtetëror” që ndodhet në rrjetin kombëtar të arkivave”
Vendim nr. 8586 datë 31.07.2017 “Miratimin e tarifave të njësuara të shërbimit të dokumentit” - DPA.
Vendim nr. 662 datë 15.11.2017 “Për miratimin e rregullores për deklasifikimin dhe zhvlerësimin e informacionit të klasifikuar “sekret shtetëror”.

E drejta për t'u informuar dhe për t'u ankuar

Koordinatori për të drejtën e informimit:

znj. Neda Qarri, AQFA, tel. +42226601/1516

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Adresa: Garnizoni “Skenderbej”, Rruga e Dibrës, Kutia Postare 2423

Orari: E hënë - e enjte: 08:00 - 16:30
          E premte: 08:00 - 14:00

Informacione/dokumente që kërkohen më shpesh dhe ato që gjykohen të dobishme për publikim

Buletini Arkivor Ushtarak

Dokumente që kërkohen më shpesh në AQFA:

a. Fotokopje dokumentesh të karakterit historik për krijimin, veprimtarinë dhe suprimimin e strukturave të FA-së.
b. Dokumente të veprimtarisë së Brigadave, Komandave dhe Divizioneve partizane.
c. Fotokopje dokumentesh mbi gradime, titullime, emërime, transferime dhe largime nga detyra të personelit ushtarak dhe civil në Forcat e Armatosura.
d. Fotokopje dokumentesh teknike (gentplane, planimetri etj) për repartet dhe objektet ushtarake.

Ndihma shoqërore/subvencione të dhëna nga Arkivi FA

Ndihma shoqërore/subvencione të dhëna nga Arkivi FA nuk ka material ...

Sistemi i mbajtjes së dokumentacionit, llojet dhe format e dokumenteve
Procedurat/mekanizmat për të dhënë mendime lidhur me procesin e hartimit të akteve ligjore/nënligjore
Informacion për procedurat e prokurimit/procedurat konkurruese të koncesionit/partneritetit publik privat
Informacion mbi buxhetin dhe të dhënat financiare të Arkivi FA
Mekanizmat kontrollues dhe monitorues që veprojnë mbi Arkivi FA


Misioni dhe Detyrat

Misioni

Pranimi, ruajtja, administrimi, përpunimi tekniko - shkencor, studimi shkencor, publikimi dhe vënia në shfrytëzim për interesa studimore a private të dokumenteve që janë krijuar e krijohen gjatë veprimtarisë në rrjetin arkivor të FA, të cilat shpallen me Rëndësi Historike Kombëtare (RHK); inspektimi dhe kontrolli i zbatimit të ligjit nr. 9154, datë 06.11.2003, ”Për Arkivat” dhe dhënie ndihmë metodike në sekretari, sekretari - arkiva e arkivat e Ministrisë së Mbrojtjes, SHPFA, komandave, njësive, reparteve dhe institucioneve në vartësi të tyre.

Detyrat:

-  AQFA pranon, ruan, administron, përpunon dhe kryen shërbimin e shfrytëzimit të fondeve të dokumenteve të trashëguara, si dhe të atyre të krijuara gjatë veprimtarisë së Ministrisë së Mbrojtjes (MM) dhe Shtabit të Përgjithshëm të FA (SHPFA), komandave, njësive, reparteve dhe institucioneve në vartësi të tyre.

Lexo më shumë...


Arkivi Qendror i Forcave të Armatosura

 

 

Arkivi Qendror i Forcave të Armatosura (AQFA) varet nga Ministria e Mbrojtjes. Ai ka bashkëpunim metodologjik-profesional me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave të Shtetit të Republikës së Shqipërisë.
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 16 tetor 2023 - 09 janar 2024 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Vijnë në Shqipëri helikopterët e parë Black Hawk Janar 2024 Kanë mbërritur në Shqipëri dy helikopterët Black Hawk, si pjesë e parë e porosisë së bërë nga vendi ynë dhe mbështetur nga fondet e ndihmës...
Direktiva e Mbrojtjes 2024Janar 2024 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
11 vende të lira pune; Peleshi thirrje ekspertëve: Aplikoni! Janar 2024 Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi ka bërë thirrje për aplikime nga ekspertët e fushave të Teknologjisë së Informacionit dhe Inxhinierisë për 11 vende të reja pune në Qendrën e....
Përurohen mjediset e reja të Muzeut të Forcave të Armatosura Dhjetor 2023 Muzeu i Forcave të Armatosura do të jetë tashmë në mjediset e tij të reja në Bërzhitë. Në ceremoninë e inaugurimit të hapësirave të reja morën pjesë ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme Igli Hasani...
Ministeriali i Mbrojtjes së Nismës SHBA-Karta e Atlantikut Nëntor 2023 Në takimin e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s në Bruksel, ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mes të tjerave vuri theksin mbi zhvillimet në Veri të Kosovës....
Ministeriali i Mbrojtjes i vendeve të NATO, Bruksel Tetor 2023 Në takimin e Ministrave të Mbrojtjes të vendeve të NATO-s në Bruksel, ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi mes të tjerave vuri theksin mbi zhvillimet në Veri të Kosovës....
Shqipëria merr sërish drejtimin e Brigadës së Europës Juglindore Gusht 2023 Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi ka bërë me dije me anë të një postimi në mediat sociale që nga sot Shqipëria merr drejtimin e Brigadës së Europës Juglindore (SEEBRIG)....
Përmbyllet “Defender Europe ’23” në Shqipëri Qershor 2023 Për mëse një muaj mbi 24 mijë trupa nga 26 vende NATO e partnere nëpërmjet skenarëve strategjikë e operacionale në tokë, ajër e det demonstruan fuqinë në...
Revista Mbrojtja Nr. 01 (2024) Janar 2024Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 02 shkurt 2024Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shkurt 2024
Ma En Pr Sh Di
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3