Instituti i Gjeografisë dhe Infrastrukturës Ushtarake (IGJIU)

igjiuInstituti i Gjeografisë dhe Infrastrukturës Ushtarake (IGJIU) është institucion shtetëror, kërkues e shkencor, projektues e prodhues i cili funksionon si Agjenci Hartografike Kombëtare.

IGJIU funksion në bazë të ligjit nr. 8907 “Për funksionimin e Institutit Gjeografik Ushtarak  (IGJU) të Shqipërisë” i datës 06/06/2002, i ndryshuar, me ligjin nr. 72/2012, “Për organizimin dhe funksionimin e infrastrukturës kombëtare të informacionit gjeohapësinor në Republikën e Shqipërisë”.

Lexo më shumë...


Misioni dhe Detyrat (IGJIU)

igjiu logoMisioni

Mbështetjen gjeografike të veprimeve ushtarake të Forcave të Armatosura. Kryerja e veprimtarisë në mbështetje të zhvillimit të ekonomisë kombëtare në fushat e gjeodezisë, hartografisë dhe fotogrametrisë dhe remonte-sensing. Mbështetjen e kërkesave për studim, projektim, standardizimin, certifikimin e të gjitha objekteve ekzistuese dhe atyre të perspektivës.

Detyrat e 

- Departamentit të Gjeomatikës dhe Hartografisë
- Departamentit të Infrastrukturës (ish-ISPMb) në fushën e ndërtimit dhe në fushën e ndërtimit:

Lexo më shumë...


Struktura e IGJIU

Drejtori (nënkolonel)
Zëvendësdrejtori
-  Sektori i Koordinimit
-  Sektori i Gjeomatikës 
    -  Sektori hartografisë
    - 
Sektori kontrollit dhe botimit
    - 
Sektori MIA
-  Sektori i Projektimit
    -  Sektori preventivit
    - 
Sektori certifikimit
-  Sektori Mbështetjes


Bashkëpunime, Projekte

Bashkëpunimi me institucione të huaja:

Në vitin 1993 filluan bisedimet me Agjencinë Hartografike të Departamentit të Mbrojtjes së SHBA për hartimin e një marrëveshje bazë.
Në vitin 1994 u nënshkrua marrëveshja midis ITU dhe Agjencisë Hartografike të SHBA (NIMA). Arritja e kësaj marrëveshje është një ngjarje e rëndësishme në fushën e gjeodezisë dhe hartografisë shqiptare. Qëllimi i saj është sigurimi i një ndihme teknike për bashkëprodhim dhe shkëmbim të ndërsjellët të hartave dhe informacioneve detare dhe ajrore, gjeodezike dhe gjeofizike, për arritjen e detyrave me karakter kombëtar për të dy institucionet. Në këtë periudhë u zhvilluan disa kurse nga pedagogë të Defence Maping School, ku u zhvilluan më tej aftësitë profesionale të punonjësve tanë.

Lexo më shumë...


Historiku i IGJIU

Punimet e para gjeodezike në Shqipëri zënë fill në vitet 1918-1927 me punimet e Institutit Gjeografik të Vjenës. Në këto harta për herë të parë u zbatuan metodat fotogrametrike me fotografi ajrore të marra nga aerostati. 

Në 17 shtator 1927 krijohet grupi i parë gjeodezik me 13 specialistë. Detyra e këtij shërbimi ishte plotësimi i nevojave të ushtrisë me harta dhe materiale hartografike, organizimi i përgatitjes topografike të ushtarakëve, sigurimi i bazamentit të nevojshëm gjeodezik për nevoja të ushtrisë etj.

Lexo më shumë...


Arkiva e IGJIU

Arkivi tekniko - shkencor i krijuar pranë Institutit të Gjeografisë dhe Infrastrukturës Ushtarake përbën një pasuri unike kombëtare. Ai mbart në vete, një kronikë hartografike të Shqipërisë, që nuk mund të gjendet në asnjë institucion tjetër historik-hartografik i vendit. Në Arkivin gjeohartografik të IGJU janë regjistruar, ruhen dhe administrohen të gjitha studimet, projektet, matjet e prodhimet me karakter hartografik, gjeodezik, gjeografik, topografik, fotogrametrik të kryera në vite, aerofilmat, filmat (negativë dhe pozitivë), planet dhe projektet e veprave të infrastrukturës.

Lexo më shumë...


Kontakt

Orari i pritjes së kërkuesve:

E hënë - e enjte: 9.00 – 16:00
E premte: 9.00 – 13.30


Kontakt:

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apliko tani! Bëhuni pjesë e FA 25 shtator - 07 dhjetor 2023 Nisin rekrutimet për ushtarë/detarë në Forcat e Armatosura, Ministria e Mbrojtjes e konsideron thelbësore për Forcat e Armatosura rekrutimin e ushtarëve me një profil sa më të lartë, në kushtet e një profesionalizmi....
Momente kulmore nga stërvitja "Defender Europe 21" të publikuara nga Ambasada e SHBA në Tiranë Korrik 2021 Gjatë muajve maj dhe qershor, Shqipëria mikpriti aspekte të rëndësishme të "Defender Europe 21", stërvitja vjetore shumëkombëshe e përbashkët...
Fillon stërvitja “Defender Europe 21“ Maj 2021 Nga Durrësi fillon stërvitja “Defender Europe 21“, me pjesëmarrjen e rreth 28 mijë trupave shumëkombëshe...
Festat në FA, fëmijët e ushtarakëve sjellin surprizë një “Musical” Dhjetor 2020 Pandemia nuk i ka ndalur fëmijët e ushtarakëve të presin bukur festat e fundvitit. Ashtu siç është tashmë traditë edhe këtë vit ata kanë sjellë një koncert surprizë për bashkëmoshatarët e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të pandemisë operacionaliteti i FA vazhdon... Dhjetor 2020 Kapacitetet dhe operacionaliteti i Forcave të Armatosura janë prioritet, pavarësisht kufizimeve të pandemisë...
Gëzuar Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë Nëntor 2020 108 vite pas shpalljes së pavarësisë, flamuri ynë valëvitet në çdo cep të botës përmes heronjve tanë nën uniformë, të cilët qëndrojnë krenarë krah përfaqësuesve të vendeve aleate, në çdo mision të NATO, BE & OKB.
Emergjencat Civile dhe FA më të mirëpajisura dhe më dinjitoze në përballimin e fatkeqësive natyrore Nëntor 2020 Reformimi i emergjencave civile nisi me ligjin e ri “Për Mbrojtjen Civile” dhe krijimin i Agjencisë Kombëtare që do të...
Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit midis AKMC dhe TIA 15 Tetor 2020 Sot, më datë 15 tetor 2020, në mjediset e Tirana International Airport (TIA) u organizua takimi për nënshkrimin,...
Dita Ndërkombëtare për Zvogëlimin e Rreziqeve nga Fatkeqësitë Tetor 2020 Agjensia Kombëtare e Mbrojtjes Civile (AKMC) ka organizuar në bashkëpunim me Kryqin e Kuq Kombëtar, prefekturat,...
Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura Tetor 2020 Brezi i parë i kadetëve për studimet bachelor në Akademinë e Forcave të Armatosura po merr formë ditë pas dite...
Programi bachelor i studimeve në fushën e Shkencës Ushtarake, Akademia e FA Shtator 2020 Në tetor 2020 hapet programi bachelor në Akademinë e FA. Ky është edhe momenti kur akademia do të rifitojë me të drejta...
MM dhe FA ditë pas dite pranë qytetarëve në përballimn e vështirësive të krijuara nga COVID - 19 Qershor 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura ditë pas dite kanë qenë pranë qytetarëve gjatë gjithë periudhës së lockdown...
Dekorata nga NATO dhe Afghanistani për ushtarakët e Forcave të Armatosura Qershor 2020 MONS, Belgjikë - zëvendësshef i Shtabit për Operacionet në SHAPE (Supreme Headquarters Allied Poëers Europe), gjeneralmajor Barre Seguin i dorëzoi...
Si të mbrohemi nga COVID -19? Mars 2020 Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, si pjesë e strukturave shtetërore, po ndjekin nga afër dhe kanë marrë masat për parandalimin e përhapjes së COVID-19...
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
Direktiva e Mbrojtjes 2023Janar 2023 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 05 (2023) Shtator 2023Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 22 shtator 2023Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shtator 2023
Ma En Pr Sh Di
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1